Valo vaikuttaa meissä ihmisissä moneen asiaan, kuten hormonitoimintaan, kasvuun, uneen ja mielialaan. Valon ja elimistömme välinen yhteys on asia, jota ei tule jättää huomiotta. Tarpeitamme ja vuorokausirytmiämme tukevalla laadukkaalla valaistuksella voimme edistää merkittävästi omaa hyvinvointiamme.

Kaikki alkoi tulesta

Tuli on ensimmäinen keinovalaistuksen muoto. Se on antanut jo muinaiselle ihmiselle valoa ja lämpöä sekä tuonut turvaa petoja vilisevään yöhön. Vaikka keinovalaistuksen mahdollisuudet ovat laajentuneet ajan saatossa, emme ole kyllästyneet tulen katselemiseen. Tutkimuksen mukaan tulen tuijottaminen laskee ihmisen verenpainetta nopeasti noin 5 %:lla. Tulen katselemisen kiehtovuus näyttäisi perustuvan ainakin osittain sen stressiä laskevaan vaikutukseen. 

Ajan saatossa ihminen huomasi pihkaisten puiden loistavan tulisijassa kirkkaimmin. Tämän tuloksena syntyi historian ensimmäinen kannettava valaisin: Tarvittiin vain yhteen sidottuja puukeppejä ja näiden päihin levitettyä pihkaa. Tällä tavoin syntyi soihtu, jossa puukepit toimivat enää kädensijana. 

Esihistorialliset ihmiset kehittelivät primitiivisiä, rasvalla täytettyjä lamppujaan luoliansa valaistakseen kulloinkin saatavilla olevista materiaaleista, kuten simpukankuorista ja kivestä. Tällaisia lamppulöytöjä on tehty esimerkiksi Lascaux’n luolissa Ranskassa, ja esineiden on päätelty olevan noin 17 000 vuotta vanhoja.

Keinovalon historia on kulkenut pitkän matkan tulisijoista öljylampun valoon, kaasuvaloista ja hehkulamppuista kohti LED-valaistuksen tuomia mahdollisuuksia. Keinovalon keksimisellä on ollut mullistava vaikutus etenkin ihmisen vuorokausirytmiin: se on mahdollistanut arjen askareiden suorittamisen myös auringon laskun jälkeen.

Hyvinvointia ihmiskeskeisellä valaistussuunnittelulla 

Ennen keinovalon keksimistä on ihminen elänyt luonnollisen päivänvalon rytmissä, päivän ja yön vuorottelun toimiessa luontevana aikamerkkinä. Aamuaurinko on aktivoinut meidät liikkeelle, pimeäntulo puolestaan on kutsunut levolle. Vaikka elämme tänä päivänä keinovalojen ympäröimänä, olemme yhä se sama biologinen olento, jonka psyykkinen tila ja monet elintoiminnot rytmittyvät luonnonvalon mukaan. Valo vaikuttaa meissä moneen asiaan, kuten kasvuun, uneen, aineenvaihduntaan, mielialaan, vireystilaan ja hormonitoimintaan. Valon ja elimistömme sisäisten kellojen välinen yhteys on hyvinvointiimme merkittävästi vaikuttava asia, mikä tulee huomioida jo valaistusta suunniteltaessa. 

Mitä enemmän aikaa vietämme sisätiloissa, sitä tärkeämmäksi tulevat keinotekoisen valon ominaisuudet. Ns. ihmislähtöisessä valaistuksessa (human centric lighting) ovat niin värispektri kuin valon ajoitus- ja voimakkuudetkin säädetty tukemaan vuorokausirytmiämme, valon ja elimistömme sisäisten kellojen välinen yhteys huomioiden. Valo vähentää melatoniinin eli unta edistävän hormonin erittymistä kehossa, mistä syystä kirkasta ja kylmää valaistusta on hyvä vähentää aina nukkumaan mentäessä. Etenkin tietokoneen tai mobiililaitteen näytön sinertävän valon on todettu vähentävän melatoniinin erittymistä. Aamuisin puolestaan tarvitsemme enemmän kirkasta valoa, joka nostaa vireystilamme tarvittavalle tasolle päivän koitoksia varten.

Hyvällä värintoistolla varustetut valon lähteet ja värilämpötilan säätömahdollisuudet tekevät tilasta monikäyttöisen ja miellyttävän. Valaistuksen laadulla on keskeinen vaikutus siihen, miten näemme ympärillämme olevat värit ja minkälaiseksi koemme tilan tunnelman. Jokainenhan meistä tietää, miten epämukavaa on oleskella vaikkapa häikäisevässä tai värisevässä valaistuksessa. 

Valaistuksenohjauksessa on tänä päivänä valtavasti mahdollisuuksia. Valaistuksen väriä ja voimakkuutta voidaan hallinnoida kätevästi esimerkiksi mobiililaitteen kautta. Valaistuksen automaatioihin liitetyt tunnistimet, anturit ja ajastimet edistävät myös energiankulutussäästöjen syntymistä, kun valaistusta käytetään viisaasti ja juuri sen hetkisen tarpeen mukaisesti.

Cariitti tarjoaa laajan valikoiman viihtyisyyttä ja hyvinvointiasi tukevia valaistusratkaisuja, etsitpä sitten rauhoittavaa valaistusta saunaasi tai tunnelmallista tähtitaivasta olohuoneeseesi. Ota yhteyttä Cariittiin!

heinäkuu 14, 2023