Saunominen synnyttää sydän- ja verenkiertoelimistöön positiivisia vaikutuksia, jotka ilmenevät mm. verenpaineen laskuna ja verisuonten joustavuuden kasvamisena. Niin kuin monessa muussakin, pätee kohtuullisuuden periaate myös saunomisessa. Saunominen kuuluu terveyttä edistäviin elintapoihin yhdessä terveellisen ruokavalion, liikunnan ja riittävän unensaannin kanssa. Saunomisen on osoitettu nopeuttavan nukahtamista ja lisäävän syvän unen määrää. Saunan hellivää lämpöä voi hyödyntää myös lihasten rentouttamiseen ja venyttelyyn. Venyttely lisää nivelten liikkuvuutta, vilkastuttaa verenkiertoa ja edistää aineenvaihduntaa.

On myös arveltu, että kehosta vapautuisi saunoessa tavallista runsaammin hyvän olon hormoneja. Saunan ja mielihyvähormonien välisestä yhteydestä ei ole kuitenkaan olemassa täyttä varmuutta, sillä vain osassa tutkimuksista on pystytty osoittamaan kasvaneita endorfiinipitoisuuksia.

Saunan on todettu suojaavan aivoinfarkteilta

Kansainvälinen tutkimus osoittaa runsaan saunomisen olevan yhteydessä vähentyneeseen aivoinfarktin riskiin. Seurantatutkimusta tehtiin noin 15 vuoden ajan ja sen myötä saatiin merkittävää tietoa saunomisen terveyshyödyistä: Tutkimus osoitti, että mitä useammin henkilö saunoo, sitä pienempi riski hänellä on saada aivoinfarkti. Esimerkiksi 4-7 kertaa viikossa saunovilla henkilöillä on 61 % pienempi todennäköisyys saada aivoinfarkti kuin vain kerran viikossa saunovilla henkilöillä. Saunan suojaavan vaikutuksen havaittiin pätevän niin naisilla kuin miehilläkin.

Saunassa lepää sekä mieli että keho

Saunominen koetaan yleisesti hyvänä rentoutumiskeinona arjen keskellä. Sauna edustaa monelle paikkaa, jossa työasiat, arjen huolet ja kiire väistyvät etäämmälle. Saunassa tulee kylpeä kanssasaunojia kunnioittavalla tavalla. Me kaikki koemme lämmön yksilöllisesti, joten on tärkeää ottaa muidenkin mieltymykset huomioon löylyä heittäessä. Saunassa tulee myös pyrkiä keskustelemaan rauhallisesti toisten läsnäoloa kunnioittaen.

Esimerkiksi Suomen Saunaseura korostaa toiminnassaan saunarauhaa, jonka osasia ovat mm. saunaperinteiden ja -kulttuurin arvostaminen, yhteisö ja kylpyrauha. Kylpyrauha tulee esille huomaavaisena löylykäytöksenä: saunaan saapuessa tai sieltä lähtiessä on kohteliasta kysyä muilta saunojilta, haluavatko he lisää löylyä. Suomen Saunaseuran vaalima tapakulttuuri tarkoittaa ystävällistä ja toisia kunnioittavaa asennetta, joka mahdollistaa miellyttävän saunahetken jokaiselle.

Onko saunominen sinulle tärkeä osa arkea? Unelmoitko tunnelmallisesta ja linjakkaasta saunasta? Tutustu Cariitin TAIVE-saunamallistoon ja toteuta toiveittesi sauna!

heinäkuu 14, 2023