Kape ja Cariitti

Riikka ja Timo

Suomen kaikkien aikojen menestynein lentopalloilija ja beach volley -ammattilainen Riikka Lehtonen on nähnyt urallaan niin huippuhetkiä kuin vastoinkäymisiäkin, kuten leikkauksia toipumisjaksoineen.

Yhdessä puolisonsa Timon kanssa he kertovat Kapelle, miten maailmaa kiertävän huippu-urheilijan keho lepää oman kaupunkikotinsa saunassa. Tykätäänkö siellä jutustella samanlailla, kuin kisamatkoilta tutuiksi tulleissa saunakulttuureissa?

Kape pistää vastapalloon parastaan ja tarjoilee vierailun kunniaksi klassikkoa eli timjamivoissa paistetut häränfileepihvit juuresfondantin kera punaviinikastikkeessa.

Timjamivoissa paistettu häränfileepihvi, juuresfondantit ja punaviinikastiketta

Timjamivoissa paistettu häränfileepihvi

  • neljä härän sisäfileepihviä (120 – 150 g / pihvi)
  • kaksi ruokalusikallista rypsiöljyä
  • 50 grammaa voita
  • kaksi valkosipulin kynttä
  • timjamia
  • suolaa
  • mustapippuria


Ota pihvit huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Mausta pihvit suolalla ja mustapippurilla. Paista pihvejä kuumalla paistinpannulla noin kaksi minuuttia, minuutti per puoli. Aloita paistaminen rypsiöljyllä ja laita pihvit kuumalle pannulle. Lisää pannulle ensin murskattu valkosipuli ja timjami. Lisää pannulle voita ja jatka paistamista. Muista kääntää pihvit paistamisen puolessa välissä. Lusikoi voita pannulta pihvien päälle paistaessa. Nosta kauniin ruskeat pihvit uunipellille. Kypsennä pihvit loppuun 200-asteisessa uunissa noin kuudesta kahdeksaan minuuttia tai sisälämpömittarilla 52-54 -asteiseksi. Anna pihvien vetäytyä lämpimässä paikassa folioon käärittynä noin kymmenen minuuttia.

Juuresfondantit

  • puolikas mukulaselleri
  • kaksi porkkanaa
  • yksi tai kaksi palsternakkaa
  • kaksi punasipulia
  • 100 – 150 grammaa normaalisuolaista voita
  • 5 – 8 oksaa timjamia
  • kaksi valkosipulin kynttä
  • suolaa
  • puoli litraa kasvislientä


Kuori selleri ja porkkanat, poistaen niistä kovat kannat. Kuori perunat ja sipulit, mutta jätä sipuleihin kannat, jotta ne pysyvät kypsennettäessä kasassa. Paloittele juurekset reilun kokoisiksi paloiksi. Kuumenna paistinpannu ja lisää voi pannulle. Kun voi on sulanut, asettele juurespalat pannulle leikkuupinta alaspäin. Lisää timjami, valkosipuli ja suola. Kaada kasvisliemi pannulle niin, että juurekset peittyvät juuri ja juuri – nesteestä vettä tulisi olla yksi kolmasosa ja voita kaksi kolmasosaa. Peitä pannu leivinpaperilla ja kypsennä juureksia leivinpaperihatun alla 10–15 minuuttia. Poista hattu ja anna nesteen haihtua ja juuresten paahtua hiljalleen kauniin ruskeiksi. Ne saattavat samalla paahtua hiukan kiinni pannun pohjaan. Peitä pannu kelmulla tai kannella ja anna juuresten jäähtyä hetki kannen alla. Tämän jälkeen ne irtoavat helpommin. Irrottele kauniin kypsiksi karamellisoituneet juurekset varovasti pannulta ja tarjoile.

Punaviinikastike

  • 80 grammaa herkkusieniä
  • yhdestä kahteen tomaattia
  • yksi punasipuli
  • yhdestä kahteen teelusikallista ruokosokeria
  • puolikas desilitra punaviinietikkaa
  • kolme desiä punaviiniä
  • 0,7 litraa lihalientä
  • yksi laakerinlehti
  • viidestä kymmeneen oksaa timjamia
  • viidestä kahdeksaan mustapippuria
  • voita
  • suolaa


Leikkaa herkkusienet, tomaatit ja punasipulit paloiksi. Kuullota niitä pienessä tipassa rypsiöljyä isohkossa kattilassa. Lisää joukkoon ruokosokeri ja anna sen karamellisoitua hetki. Kaada kattilaan etikka ja keitä se kokonaan kasaan. Lisää kattilaan punaviini ja keitä sitä kasaan, kunnes jäljellä on alle puolet ja punaviinissa on mehumainen maku. Kaada kattilaan lihaliemi ja keitä hiljalleen kunnes jäljellä on noin kahdesta kolmeen desiä kastiketta. Maku, rakenne ja väri pitäisi tässä vaiheessa olla intensiivinen, paksumpi ja tumma kaunis punaviinikastike. Lisää lopuksi kattilaan laakerinlehti, timjami ja mustapippuri. Anna hautua hetki keittämättä ja siivilöi kastike.

Joanna Koskinen

Cariitin tunnelmissa päästään katselemaan ja kuuntelemaan Kapen keskustelua Asana Helsingin perustajan ja ohjaajan Joanna Koskisen kanssa Lapland Hotels Bulevardin upeissa tiloissa.

Kape valmistaa tällä kertaa parsakaali-tabboulehn fetajuustolla ja cashew-pähkinöillä, tarjoiltavaksi kahden hyvinvoinnin ammattilaisen keskustellessa rauhoittumisesta, hemmottelusta ja itsestään huolehtimisesta.

Parsakaali-tabbouleh – fetaa, omenaa ja cashewpähkinää

  • puoli litraa kasvislientä
  • kaksi valkosipulinkynttä
  • 50 grammaa lehtikaalia ryöpättynä
  • kaksi desiä kvinoaa
  • yksi lehtipersiljaruukku
  • yksi sitruunamelissaruukku
  • 100 grammaa feta- tai salaattijuustoa
  • yksi omena
  • yksi desi cashewpähkinää paahdettuna
  • oliivi- tai rypsiöljyä
  • sitruunan mehua
  • suolaa
  • mustapippuria


Leikkaa parsakaali pieniksi nupuiksi. Laita kasvisliemi, murskattu valkosipuli ja loraus oliiviöljyä isoon kattilaan. Keitä parsakaalin nuput kasvisliemessä noin kolme minuuttia. Nosta parsat pois kattilasta jäähtymään kylmään veteen. Sekoita kvinoa kuumaan parsakaalin keitinliemeen ja keitä sitä hiljalleen noin 15 minuuttia tai kunnes se on kypsää ja kaikki keitinliemi on imeytynyt kvinoaan. Jäähdytä kvinoa.

Poista lehtikaalista keskiruoti ja leikkaa lehtikaali ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa yrtit karkeasti veitsellä. Murenna feta- tai salaattijuusto. Leikkaa omena ohuiksi tikuiksi ja paahda pähkinät 180-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin kullan ruskeita.

Yhdistä kypsät parsakaalit, lehtikaali, yrtit, murennettu juusto ja omena kvinoan sekaan. Sekoita kaikki ainekset salaatiksi ja mausta oliiviöljyllä ja sitruunamehulla. Lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Viimeistele paahdetulla ja murskatulla cashewpähkinällä.

Peter Ruokonen

Tällä kertaa vietetään saunapäivää kauniissa Sundsbergissä Cariittin toimitusjohtajan Peter Ruokosen seurassa. Ruokosten kotona päästään tutustumaan unelmaratkaisuihin perheen allasosastolla ja kuullaan saunatilojen kehityksestä ja tulevaisuudesta.

Kapen kokatessa kesäauringon innoittamana za’atar-grillattua kanaa ja parsaa perheen pojat Luka ja Nemo ehtivät vallatta allasosaston yhdessä ystävänsä Rasmuksen kanssa. Saunomaan ehditään pariinkin otteeseen, ennen ja jälkeen keskustelun ja kattauksen.

Kape valmistaa tällä kertaa parsakaali-tabboulehn fetajuustolla ja cashew-pähkinöillä, tarjoiltavaksi kahden hyvinvoinnin ammattilaisen keskustellessa rauhoittumisesta, hemmottelusta ja itsestään huolehtimisesta.

Za’atar-grillattua kanaa, vihreää parsaa, sydänsalaatti-caesar ja krutonkeja

  • 400 g broilerin paistileikettä / luuton koipi
  • 2 rkl za’atar-maustesekoitusta
  • 1 pnt valkoista parsaa
  • 1 pnt vihreää parsaa
  • 1 pnt kevätsipulia
  • 4 kpl sydänsalaattia
  • 2 dl majoneesia
  • 1 dl raastettua parmesania
  • 1-2 kpl anjovista
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 dl maalaiskrutonkeja (2-4 siivua vaaleaa leipää, 1 valkosipulinkynsi, oliiviöljyä, suolaa) uunissa 160 asteessa 10-14 minuuttia
  • vettä
  • suolaa
  • mustapippuria


Kuori parsat ja leikkaa ne samaan mittaan. Leikkaa kevätsipulit renkaiksi. Ryöppää parsat suola-sokeri vedessä noin 2–3 minuuttia. Jäähdytä parsat. Mausta za’atar-mausteella ja suolalla. Grillaa broilerit kypsiksi ja parsat kauttaaltaan kauniin värisiksi. Leikkaa ne isoiksi paloiksi. Pidä lämpimässä.

Leikkaa sydänsalaatti isoiksi paloiksi. Kasaa salaatti grillatusta kanasta, parsasta, sydänsalaatista ja kevätsipulista. Viimeistele salaatti caesar-kastikkeella ja rapeilla maalaiskrutongeilla.

Marko Järvi & IDEALfit

IDEALfitin Marko Järvi toivottaa meidät Kapen matkassa tervetulleeksi kunnon tiloihin Eiran salille, jossa jäsenistä huolehditaan ennen ja jälkeen treenien tyylillä. Asiakkaiden käytössä on Cariitin valaistuksella luodut uniikit pukuhuoneet, pesutilat ja saunat – TAIVE-lauteilla ja sopivan kosteilla löylyillä varustettuna.

Kape valmistaa kuntoiluruoaksi herkullisen näköisen ja makuisen, superterveellisen pastasalaatin ja kundit miettii, miten sauna auttaa kunnossa pysymisessä. Kuinka aterioiden suunnittelu auttaa pääsemään useammin salille ja kuinka usein siellä saunassa tulisi oikein käydä? Se selviää samalla, kun naatitaan hetki keskustelun merkeissä. Kasaa reseptin mukainen annoksesi valmiiksi ja hyppää lauteille!

Pastasalaatti savulohella, broccolilla, kananmunalla ja wasabikermaviilillä neljälle

  • 200 g pastaa
  • 150 g lämminsavulohta
  • 150 g broccolia
  • neljä kananmunaa
  • 50 g pinaattia
  • 50 g lehtikaalia
  • kaksi ruokalusikallista kurpitsansiemeniä

Keitä pasta, broccolit ja kananmunat kypsiksi ja leikkaa lehtikaali ohuiksi suikaleiksi. Yhdistä kaikki ainekset salaatiksi.

Wasabikermaviili

  • 1 prk kermaviili
  • 1 tl wasabi
  • 1kpl lime
  • 1-2rkl soijakastike
  • Sokeri

Yhdistä ainekset kastikeeksi ja viimeistele sillä täydellinen saliateria!

Mika “Kölli” Kortelainen

Nyt päästään hetkeks relax, kun Suomen A-maajoukkueen joukkueenjohtaja, kapteeni ja kaukaloiden legenda Mika “Kölli” Kortelainen ja Kape Aihinen viettävät laatuaikaa Cariitin showroomin upeissa puitteissa. Kape laittaa pöydän vihreäksi valmistamallaan herneenverso-smoothiebowlilla ja miehet heittävät jerryä elämästä kentillä ja keittiössä.Miten pidetään kiinni omasta hyvinvoinnista – riittääkö siihen terveyspamaus kulhossa ja oma hetki saunan rauhassa? Ollaanko lauteilla astetta lähempänä sitä pyhintä? Se selviää Kapen ja Köllin seurassa. Ota mallia kundeista parhaimmillaan ja testaa Kapen valmistama tarjoilu, vaikka ennen saunaan menoasi!

Herneenverso-smoothiebowl, mozzarellaa ja pellavansiemenpistou kahdelle

  • yksi herneenversoruukku
  • yksi desilitra herneitä
  • puolikas lehtisalaatti
  • puolikas tuorekurkku ilman siemeniä
  • yksi omena
  • puolikas rasia vihreitä rypäleitä
  • pieni pala inkivääriä
  • puolikas ruukku sitruunamelissaa
  • yksi desilitra maustamatonta jogurttia
  • yksi desilitra kookoskermaa
  • kolmesta neljään ruokalusikallista oliiviöljyä
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • päälle revittyä buffalomozzarellaa

Pellavansiemenpistou

  • yksi desilitra paahdettuja pellavansiemeniä
  • kahdesta kolmeen ruokalusikallista omenaetikkaa
  • yksi ruokalusikallinen ruokosokeria
  • yksi desilitra kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • suolaa

Sekoita ainekset blenderillä sileäksi smoothieksi ja mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile kulhoissa, lisää päälle pellavansiemenpistou, revittyä buffalomozzarellaa ja nauti!