Valaistuksen ohjaus – mitä se pitää sisällään?
Ennen valaistusta ohjattiin yksinkertaisesti katkaisimilla, sitten tulivat valaisinten himmentimet ja myöhemmin valaistuksen ohjausjärjestelmät. Viime vuosina valaistuksen ohjaus on kehittynyt yhä älykkäämmäksi.
Älykäs valaistuksen ohjaus säästää energiaa ja nostaa valaisinten elinikää, mutta tiesitkö, että se myös lisää hyvinvointiasi?
Miten valaistuksen ohjaus toimii?
Valaistuksen ohjauksella saadaan säädettyä tilaan juuri oikeanlainen valaistus ja tunnelma. Ohjauksella voidaan saavuttaa merkittävää energiansäästöä etenkin tiloissa, joissa on paljon valaisimia.
Ohjausjärjestelmään voidaan lisätä viikko- ja päivä- sekä kelloainakaohjauksia. Valaistusta voidaan ohjata erilaisista käyttöpaneeleista tai mobiililaitteista käsin. Valaistuksen voimakkuus, värit ja värilämpötila ovat säädettävissä, mikäli nämä ominaisuudet vain valaisimesta löytyvät.
Nykyään järjestelmät ovat pääosin langattomia ja älykkäitä. Järjestelmään voidaan kytkeä erilaisia antureita, jotka mittaavat tilan valaistustasoa sekä tilassa tapahtuvaa liikettä ja läsnäoloa. Ne ymmärtävät tilan ja sen käytön, ja säätävät valoa automaattisesti tarpeen mukaan. Näin tilassa on aina oikea, haluttu määrä valoa oikeaan aikaan.
Hyvinvointia ihmislähtöisellä valaistuksella
Tarvitsemme valoa nähdäksemme ympäristömme, mutta valo on tärkeää myös sisäiselle kellollemme. Viettäessämme paljon aikaa sisätiloissa keinotekoisen valon ominaisuuksilla on merkitystä. Niitä ovat esimerkiksi värispektri, valon voimakkuus ja ajoitus. Ihmislähtöisessä valaistuksessa (human centric lighting) nämä ominaisuudet on säädetty tukemaan hyvinvointiamme.
Valo vaikuttaa mielialaamme ja aktiivisuustasoomme. Ihmislähtöisen valaistuksen onkin todettu lisäävän hyvinvointia, motivaatiota ja tuottavuutta. Se voi myös tukea vuorokausirytmiä, parantaa keskittymistä ja estää unihäiriöitä.
Hyvinvointia ja vireyttä lisäävien ominaisuuksiensa ansiosta ihmislähtöisestä valaistuksesta on hyötyä esimerkiksi työympäristössä. Alla on esimerkki ohjaussuunnitelmasta, joka on kehitetty auttamaan työntekijöitä keskittymään työaikana sekä rentoutumaan lounasaikana ja ennen töistä lähtöä.
- 09.00 Lämmin valo rentouttavaan työpäivän alkuun.
- 09.30 Viileä valkoinen tarkennusvalo lisästimulaatiota varten.
- 11.30 Tavallinen työpistevalo.
- 12.45 Lounas: rentoudutaan lämpimällä valolla lounaaseen valmistauduttaessa.
- 13.45 Energiavalo täyteen keskittymiseen lounaan jälkeen.
- 15.30 Tavallinen työpistevalo.
- 16.45 Lämmin valo vähentää jännitystä ennen kotiinpaluuta.
Valaistuksen ohjaus kotiin
Valaistuksen ohjauksen asentaminen kotiin on yleensä mutkatonta. Yksinkertaisimmissa ratkaisuissa tarvitaan vain langattomat vastaanottimet, jotka asennetaan pistorasioihin. Markkinoilla on myös erilaisia lamppuja, joihin langaton tekniikka on integroitu valmiiksi. Niiden mukana on usein myös tukiasemat, joilla valaistuksen ohjaukselle toteutetaan oma verkko. Kun ohjaus suunnitellaan kohteeseen alusta alkaen niin ohjaustekniikka sekä ”äly” sijoitetaan yleensä kodin sähkökeskukseen, käyttö taas painikkeilla tai mobiilisti. Toteutustapoja on useita.
Helpoimmillaan valaistuksen ohjauksen saa siis asennettua laittamalla töpselin seinään, mutta laajemmissa kokonaisuuksissa apuun tarvitaan sähköasentajaa.
Mitä huomioida ennen valaistuksen ohjausjärjestelmän hankintaa?
Mieti ensin omat tarpeesi ja toiveesi valaistuksen suhteen. Voit kirjata ylös, mitä missäkin tilassa tehdään, millaisia valaisimia tilassa on valmiina tai millaisia valaisimia sinne on suunniteltu asennettavaksi.
Me Cariitilla autamme valaistuksen ohjausjärjestelmän valinnassa. Kaikki valaisimemme on suunniteltu sopimaan saumattomasti yhteen useiden eri ohjausjärjestelmien kanssa.
Videolla pääset tutustumaan Mount Kelvinin langattomaan valaistuksen ohjausjärjestelmään.
Valaistuksen ohjaus kootusti:
- Valaistuksen ohjaus on kehittynyt huimasti ja saatavilla on lukuisia eri vaihtoehtoja.
- Yksinkertaisimmat ratkaisut on helppo asentaa, monipuolisempiin tarvitaan ammattilaisen apua.
- Älykäs valaistus oppii, miten tiloja käytetään ja säätää valaistuksen sen mukaan.
- Ihmislähtöinen valaistus lisää hyvinvointia ja vireyttä tukien ihmisen luontaista biologista kelloa.
- Jos et ole varma, millainen ratkaisu sopii juuri sinun tiloihisi, ammattilaiset osaavat auttaa.